Guardian, Economist in NY Times o coworkingu

Ugledni svetovni mediji coworking že predstavljajo kot perspektivno in vse bolj priljubljeno obliko dela. Občasno bomo na spletnem mestu zbrali najbolj zanimive članke in jih na kratko povzeli. Obenem si želimo, da bodo o coworkingu kmalu začeli pisati tudi slovenski mediji.

 

The Guardian

The Guardian izpostavlja pozitivne regenerativne učinke coworkinga na razvoj mest v katerih je že prisoten. Poudarja tudi koristi za profesionalce, ki se odločajo za tovrsten način dela: dvig samozavesti in pridobivanje novih spretnosti. The Guardian napoveduje, da bo coworking postal ključni nosilec družbenih inovacij. Dodaja še, da zato koristi coworkinga vse bolj ceni tudi javni sektor, predvsem lokalne državne uprave širom Evrope. Nenazadnje opozarja, da ni vsako ponujanje najema mize že coworking. Coworking je neločljivo povezan z coworking skupnostjo, ki resnično verjame v in živi so-delovanje.

The Guardian, 22. 12. 2011 / Dermot Egan: Co-working puts the spark back into office life

 

The Economist

The Economist opozarja, da smo priča šele začetkom razvoja coworkinga. Napoveduje, da bodo v prihodnosti coworking način dela spodbujala tudi večja podjetja, ker naj bi jim predvsem pomagal pri učinkovitejšem inoviranju. The Economist vidi coworking kot izrazito širok koncept, ki se lahko pojavlja v najrazličnejših pojavnih oblikah in ima nešteto možnosti za razvoj in izboljšave.

The Economist, 31. 12. 2011 / The rise of co-working – Setting the desk jokeys free

 

The New York Times

The New York Times je o coworking izkušnjah povprašal profesionalce, ki so med prvimi odločili za tovrsten način dela in nekatere lastnike coworking prostorov. Svoje vtise so delili lastniki in uporabniki boljj poznanih in priljubljenih ameriških coworking prostorov kot sta IndyHall in Hive at 55. Kot eno izmed ključnih prednosti coworking načina dela The New York Times izpostavlja profesionalno medpodročno sodelovanje, ki ga na šaljiv način imenuje “opraševanje” oz. “cross polination”.

The New York Times, 16. 7. 2011 / Phyllis Korkki: Working Separately, Together

 

Sicer je bil prvi članek o coworkingu, pravzaprav o Jelly dogodkih, objavljen že davnega leta 2007 v Wiredu z naslovom Freelancers Forgo Office Space for Casual Coworking.