Naj živi 1. junij, #DanSouporabe!

V petek, 1.6 smo v središče postavili souporabo. Številne slovenske iniciative, ki prakticirajo koncepte deljenja in sodelovanja so na najrazličnejše načine združile svoje moči na NeKonferenci na Špici. Cel dan smo prek različnih aktivnosti več kot 150 udeležencem predstavljali možnosti in koristi, ki jih deljenje, souporaba, povezovanje in sodelovanja prinaša posamezniku in družbi. Poglej vtise!

Obišči in soustvarjaj 2. Dan Souporabe, 1. junija 2013. Več informacij o dogodku najdeš tukaj.

Souporaba pomeni deljenje idej, znanj, stvari, časa, storitev, najrazličnejših dobrin, … Ideja souporabe je vzlikla z Internetom, ki sam po sebi združuje idejo neodvisnosti, povezovanja, odgovornosti in enakopravnosti. V času slabše gospodarske situacije pa deljenje virov postaja več kot le modna muha, ampak način življenja in dela, ki omogoča boljšo kakovost življenja.

Namen Dneva souporabe je bil predvsem razvoj in promocija kulture souporabe v Sloveniji. Med drugim smo tudi mapirali in medsebojno povezovali slovenske “sharing” iniciative ter zbirali ideje za nadaljno promocijo souporabe.

Dan souporabe 2012
foto Mankica Kranjec

Slovenia Coworking je pod okriljem CoFestivala organizirala odprto coworking platformo z namenom, da povežemo ustvarjalce s polja umetnosti, kreativnih industrij in socialnega podjetništva na povsem enostaven način – tako, da si za dan skupaj delijo delovni prostor ter se medsebojno povezujejo prek delavnic, predavanj, debat in različnih aktivnosti.

Dan souporabe 2012,  Špica
foto LukaP

Kino Šiška je prispevala mize in stole, Pivovarna Union pa je prijazno podelila senčnike in temu dodala še dva hladilnika polna pijače, ki si jo je vsak obiskovalec lahko postregel sam.

 

Domača peka
foto Mankica Kranjec

Domača peka je poskrbela za zajtrk – piškotke in slane dobrote.

 

Wlan Slovenija
foto Sunčan Stone

wlan slovenija je vzpostavila wi-fi, ki ga je z nami podelil Biotehnični izobraževalni center. Wlanovci so imeli super debate na temo odprtega interneta.

 

Posodi avto
foto Maruša Kocman

PosodiAvto gradijo svojo skupnost, v kateri je ponujenih na souporabo že več kot 50 avtomobilov!

 

Duh časa
foto Mankica Kranjec

Fantje z Duh časa so na Špici sestavljali odrabljene računalnike, jih opremili z Ubuntu operacijskim sistemom. Te računalnike dajejo socialno ogroženim družinam. Če imate star računalnik, ki bo romal v smeti, jih prinesite rajši njim, da ga popravijo in darujejo naprej.

 

Klemen
foto Mankica Kranjec

Meta
foto Maruša Kocman 

Meta in Klemen sta dobesedno ZaMizo.si risala in pripravljala namaze ter po načelu “crowdfundinga” zbirala naročnike za njuno okusno knjižico namazov. Super projekt, res vreden podpore. Predplačniki dobijo knjigo ob natisu ter udeležbo na delavnici. Na Špici pa je vsak podpornik dobil tudi slastno Metino ilustracijo.

 

Tekstil
foto LukaP

Zadruga Dobrote in Tovarna Dela je projekt socialnega podjetništva, ki živi na Koroškem. Zbiralnica tekstila je omogočila brezposelnim koroškim šiviljam novo priložnost, saj iz odsluženega tekstila šivajo copate, torbe, “bean bage”, blazine, itd. in tako služijo za dostojno življenje. Če imate tekstil za odmet – obleke, blago, krpe, … jih lahko darujete Tovarni Dela, ki stare “cunje” spreminja v nove izdelke.

 

pirati
foto Maruša Kocman

Pirati so pod svojo zastavo imeli burne debate na temo deljenja in vzpostavljanja odprtih skupnosti.

 

Metina lista je navdihovala z Meto Poeto. Udeleženci dneva souporabe smo sointerpretirali pesem z naslovom Opozorilo. Res vredno ogleda – coworking poezija!

 

joao
foto LukaP

Joao Paulo Nasri je stebre na Špici poživil s svojo fotografsko razstavo Kakšen je tvoj okus? What’s your flavor? s katero je izpostavil problematiko zaupanja, ki je vedno povezana s konceptom souporabe. Njegov vtis dogodka je zabeležen tukaj.

 


foto Sunčan Stone

Socialni inkubator je predstavil svoje vtise iz obiska dunajskega Huba – coworking prostora namenjen razvoju socialnih inovacij. Fotografije njihovega obiska lahko pogledate na njihovem Facebook profilu.

 

Lukatarina
foto Maruša Kocman

Katarina in Luka sta priredila simpatično delavnico o pobudi Mula.si, s katero se ozavešča potrošnike o škodljivih vplivih plastičnih vrečk na okolje. Svoje krasne vrečke pa sta menjala za druge izdelke ali storitve.

 

Sončeve pozitivke
foto Mankica Kranjec

Sončeve pozitivke oziroma pozitivci, saj je bila ekipa sestavljena iz samih moških, so otvorili NeKonferenco z delavnico o crowdfundingu in nadaljevali z iskanjem in deljenjem drugih idej o izboljšanju sveta.

 

Cayon
foto Mankica Kranjec

Jaka Strajnar je navdušil z odlično delavnico bobnanja na cajon. Zvok cajonov je kakšno uro in pol odmeval po Špici, pritegnil in navduševal tudi mimoidoče.

Imeli smo še enega glasbenika – Mateja Ocepka – ki je prav tako priredil čisto posebno Zvočno aerobiko – zanjo ne potrebuješ zvočnikov, ampak le glasilke! Poglejte si zanimive projekte, ki jih Matej ustvarja v okviru Kreativnega laboratorija LAB DSS.

 


foto Mankica Kranjec

Ustvarjalci iz CoFestivala so z udeleženci Dneva souporabe ustvarjali material za predstavo.

 

Celine Larrere
foto Sunčan Stone

Céline Larrere, plesna ustvarjalka iz Francije, ki gostuje na CoFestivalu, je z udeleženci Dneva souporabe izvedla plesni eksperiment.

 

Dan souporabe
foto Gleb

Dogajanje je bilo res raznoliko in prav zato navdušujoče.

Hvala tudi vsem ostalim, ki ste pomagali soustvarjati dogodek in nenazadnje tudi KUD France Prešeren, ki nam je prijazno ponudil zavetišče v primeru dežja.

 

Souporaba postavlja sodelovalni indivudualizem pred tekmovalnost.

Spodbuja odprto in sodelovalno kulturo, na katero smo že malce pozabili.

 

Se vidimo naslednje leto – v soboto, 1. junija 2013?

Obišči in soustvarjaj 2. Dan Souporabe, 1. junija 2013. Več informacij o dogodku najdeš tukaj.

 

Do takrat pa delite, souporabljajte, povezujte, izmenjujte, …

In ne pozabite –  včasih je prejemanje celo pomembnejše od dajanja. Poiskati in sprejeti pomoč je pogosto težje kot dajati.