Na obisku v betahaus


 
betahaus je eden večjih berlinskih coworking prostorov. Kljub velikosti je še vedno izredno simpatičen in oseben. Ravno v januarju praznuje dve leti delovanja. Je odličen primer premišljenega coworking prostora. V njem so-dela zanimiva in nadarjena skupnost najrazličnejših ustvarjalcev.

betahaus je ustanovilo 5 samozaposlenih prijateljev. Najprej so ustvarili manjši betalab eksperimentalni coworking prostor. Tako so že od začetka vzporedno razvijali teorijo in prakso coworking bivanja. Izdali so tudi knjigo “Das Beta Prinzip“.

Vodilo ob zasnovi prostora je bilo: Zamislili smo si prostor, ki je kombinacija dunajske kavarne, knjigarne, domače pisarne in univerzitetnega kampusa. Danes imajo v Kreuzbergu večnadstropno hišo, poleg tega pa so prisotni tudi drugod po Evropi: v Hamburgu, Cologni, Barceloni, Sofiji in Lizboni.

V betahausu so prostori namenjeni delu, ki zahteva tišino in prostori namenjeni sestankom, telefoniranju in druženju.  Največji prostor, ki meri 1500 kvadratnih metrov, je prijetno pregrajen in razgiban, da je še vedno dovolj intimen. Na voljo so tudi sejne sobe, umetniški ateljeji, prostor za dogodke in kavarna s teraso.

Ustanovitelji zagotavljajo, da ravno: “Mešanica sproščene kavarniške atmosfere in vzpodbudne delovne klime ustvarja prostor med delom in zasebnostjo kjer se rojevajo inovacije in ustvarjalnost”.

Video kaže betahaus na najbolj živahen dan leta,  ko se zgodi “beta festival”. Vse delavnice in dogodki, ki so se odvili prek celotnega leta se na beta festivalu še enkrat ponovijo.

več na http://www.betahaus.de

foto: Daniel Seiffert