LLSTOL – prvi slovenski projekt na Kickstarterju!

Zakaj LLSTOL? Zato, ker je to stol sestavljen iz samo dveh kosov v obliki L in ker je njegov avtor mlad perspektiven absolvent arhitekture Luka Ločičnik. LLSTOL ni zanimiv le zaradi enostavne in estetsko izvedene ideje, ampak tudi zato, ker je to prvi slovenski projekt, ki se skuša zagnati s sredstvi zbranimi na največji in najbolj znani crowdfunding platformi na svetu, na Kickstarterju.

V Sloveniji je na polju  kreativcev crowdfunding kar že dobro poznan princip zbiranja sredstev, slabše pa je poznan splošni javnosti oziroma potencialnim podpornikom. Namesto, da za zagonska sredstva projekta vzameš kredit ali najdeš večjega investitorja, se sredstva zbrejo s prednaročili, lahko v živo, najlažje pa kar prek crowdfunding platforme, kjer lahko takoj dosežeš globalni trg.

 

LL STOL Kickstarter


Proces na Kickstarterju je enostaven, tako za tistega, ki zbira sredstva kot tudi kupca, ki želi projekt podpreti.
Izdelek se predstavi ponavadi v obliki kratkega filmčka, ki predstavi avtorja in proces izvedbe projekta ter pojasnilo zahtevane skupne vsote, ki jo je potrebno zbrati, da se bo projekt uresničil. V Lukovem primeru je ta vsota 18,000$, saj s takšno količino sredstev lahko zaženejo proizvodnjo.

Tisti, ki želi projekt podpreti, to lahko naredi za različne vsote denarja in za različne t.i. nagrade. Proces nakupa je na Kickstarterju olajšan in varen zato, ker  je enostavno povezan z Amazonom. Vse kar potrebuješ je uporabniški račun na Amazonu, da lahko narediš prednaročilo.

V primeru LLSTOLa lahko za manjše vsote denarja dobiš nagrado v obliki majice ali pa miniatur stola, za 190$ (150 eurov) pa prednaročiš stol z vključeno poštnino. Za večjo količino tudi dobiš popuste, za marsikaterega Kickstarter podpornika pa je naročanje izdelkov prve serije tudi investiranje v dizajnerske kose, ki imajo potencial, da s časom pridobijo vrednost (podobno kot naložba v umetniška dela).

 

Prednosti crowdfundinga so številne, bistvene tri pa so:

  1. mlada podjetja ali posamezniki, ki  so iz vidika bank kreditno manj sposobni, manjka pa jim tudi poslovnih povezav, da bi navezali stike z večjimi investitorji, tako dobijo možnost, da dejansko uresničijo projektne ideje;
  2. kupci s podporo ali nepodporo projekta pokažejo rezultate dejanskega testiranja ideje na trgu, nekaj kar je absolutno učinkovitejše kot hipotetično, “laboratorijsko” trženjsko raziskovanje, poleg tega projekt preskoči nacionalne meje, ampak takoj nastopi na globalnem trgu;
  3. s podporo nacionalnemu projektu pomagate lokalnemu gospodarstvu, saj LLSTOL ne bo narejen na Kitajskem, ampak doma, v slovenskih lesno predelovalnih obratih.

Ključna ovira za slovenske ustvarjalce, ki bi radi svoj projekt sfinancirali na crowdfunding način je, da na Kickstarterju lahko prijavljajo projekte le posamezniki, ki imajo ameriško državljanstvo. V Lukovem primeru mu je zato pomagal Niko Klanšek, še eden izredno iznajdljiv in podjeten fant, ki že od srednje šole naprej dela in živi v ZDA in o katerem bomo v prihodnosti tudi zagotovo kaj več napisali.

Zaenkrat, čeprav se lahko to spremeni zelo hitro, nimamo še enakovredno močne evropske crowdfunding platforme, zato je treba biti v tej fazi še malce iznajdljiv. Čeprav so ideje o razvoju slovenske crowdfunding platforme zelo žive, pa je verjetno razvoj samo lokalne platforme nesmiseln, saj tako ne vstopaš na globalne trge in s tem, kar je seveda bistveno – tako izključuješ tuj kapital podpornikov. Medtem ko je nacionalno platformo še mogoče relativno hitro napraviti, pa je bistvena vrednost Kickstarterja socialni kapital – torej dejstvo, da ima za sabo na tisoče podpornikov, ki predstavljene projekte podprirajo, kar pa je seveda ključni pogoj delovanja tovrstnega koncepta.

Lukov LLSTOL bo na Kickstarterju zbiral sredstva do 20. septembra (tukaj je direktna povezava za prednaročilo), do danes mu je uspelo zbrati 47% vsote, ki je nujna za produkcijo. Za vse, ki bi želeli stol videti v živo, preden bi ga naročili, ga lahko že danes preizkusite v MAO – arhitekturnem muzeju in v salonu pohištva ID:doma. Polajkate ga lahko tudi na njihovem Facebooku ali pa obiščete www.llstol.com.

Naslednji četrtek, 13.9, pa bo Luka prinesel svoj stol na ogled in preizkušnjo na naš prvi coworking delovni dan nove sezone v Kino Šiška. Vse, ki vas zanima, da bi se pogovorili oz. malce posedeli z njim, vabljeni da se nam pridružite, kadarkoli od 9ih do 17ih.

To ni sponzorski blog zapis, ampak spodbuda za mlade navdihujoče slovenske ustvarjalce, ki ne jamrajo na kavah, kako se nič ne da naredit, ampak gredo v akcijo in poskušajo svoje projekte uresničevati z uporabo novih poslovnih modelov.

Luka želimo ti, da LLSTOL najde svoje mesto tudi v čim več slovenskih domovih in pisarnah in ne le pri navdušenih Japoncih!:)