Ko Slovenia Coworking zamenja češko pivo

Simpatičen zapis Marka Orla o svojih coworking dogodivščinah – od Ljubljane do Prage in nazaj! O pivu, mentorjih seniorjih in coworking Jezusih …

Ravno leto dni nazaj sem obdelal svoj prvi dan v praškem Hubu, največjem coworking prostoru v centralnem delu Evrope. Bil sem navdušen – ne zaradi brezplačnega, prekleto dobrega pšeničnega piva, ki so mi ga ponudili sodelavci ob prvem skupnem kosilu, marveč zaradi meni do sedaj neznane perspektive, ki jo predstavlja coworking kot način dela in filozofija sobivanja. Zgolj skušajte si predstavljati – stara tovarna papirja, prefinjeno, a kljub temu skromno preurejena, napolnjena s preštevilnimi možganskimi celicami, ki z združevanjem v truste generirajo in realizirajo nove ideje. Naravnost neverjetno.

Hub Praga

V polletju trpinčenja svojih ledvic s finim češkimi pivom in uničevanju želodca z vsemi tistimi kruhastimi cmoki, sem bil priča neverjetnim zgodam o uspehu. Mlad, komaj dobro polnoletni računalniški genij, je imel briljantno idejo, ki je predvidevala oblikovanje praške turistične aplikacije za pametne telefone. Fant je imel zamišljeno unikatno zasnovan program, ki je vključeval ravno pravšnji ščepec humorja in aktivno vključevanje uporabnika telefona v spoznavanje mestnih znamenitosti te neverjetne prestolnice piva in knedlov. Idejo je imel, znanje za realizacijo zamisli tudi, manko je predstavljal zgolj prepotreben začetni kapital za vstop v precej zasičen trg programskih vsebin za jabolkaste telefone.

Ker coworking posamezniku ne ponuja zgolj prostora, marveč tudi vstop v skupnost, ki temelji na aktivnem skupnem delu, je fant v praškem Hubu spoznal starejšega gospoda, ki bi ga lahko laično označili z oznako ”Power broker” ali nosilec kapitala. Namreč – gospod se je na stara leta odločil, da bo skozi leta trdo prislužen denar namenil mladim umom. Fant mu je ob kavi predstavil svojo idejo, gospod, kateremu je sodobna mobilna tehnologija predstavljala veliko neznanko, je začutil fantov pasijon in investiral nekaj kronskih deset tisočakov. Fant je v nekaj mesecih predvideno aplikacijo splavil in dosegel velik uspeh.

Hub Praga

To je bila zgolj ena izmed praks, ki smo jo v Pragi izpeljali in jo lahko danes sogovorniku obelodanim ob skodelici črne kave – tiste fine, dišeče, ki predrami dan in začne jutro. V svojih praškij dneh sem bil prepričan, da sem prvi in edini Slovenec, ki se s coworkingom neposredno ukvarjal. Moje naravno poslanstvo bi zatorej bilo, da se vrnem domov, postanem glasnik coworkinga in skušam med seboj povezati preštevilne samozaposlene Slovence, ki bi lahko z povezovanjem realizirali svoje poslovne ideje. Novodobni coworking Jezus. Vendar sem se motil. Namreč – nekega dne sem na spletu naletel na blog mlade slovenske medijske entuziastke in zasledil novico o obstoju Slovenia Coworking. Luki in Evi sem napisal prvi mejl in skoraj neposredno smo vzpostavili spletno ter mentalno vez, ki nas pod skupnim imenovalcem veže vse do današnjega dne, ko Slovenia Coworking praznuje prvo leto obstoja. Vzpostavljamo nove vezi, realiziramo neverjetne ideje in preprosto – sodelamo.

Naj živi družbeno delo!