Crowdfunding ZDAJ! ONDU in Musguard na Kickstarterju!

V četrtek, 23. maja, se je v okviru coworkinga zgodil dogodek katerega namen je bil pregled aktualnega dogajanja na slovenski crowdfunding sceni. Odziv je bil sijajen in to verjetno predvsem po zaslugi aktualnih zvezd slovenskega crowdfundinga – Elvisa Halilovića in Jurija Lozića.

V zadnjem letu množično financiranje v Sloveniji postaja vse bolj popularno. Skoraj več ne mine mesec, ko ne bi na Kickstarterju ali na še kateri drugi platformi zbirali denar tudi slovenski projekti. Vsekakor pa je v maju mesecu prvič, da sta obenem na Kickstarterju kar dva slovenska projekta iz coworking skupnosti.

Elvis Halilović Jurij Lozić

Dva mlada industrijska oblikovalca, eden Ljubljančan, drug Velenjčan sta se soočila s podiplomsko realnostjo stanja področja slovenskega industrijskega oblikovanja. Industrija ne naroča razvoja izdelkov, saj je večinoma že davno v stečaju, zato se neredki industrijski oblikovalci preusmerijo kar v polje grafičnega oblikovanja, kjer je sicer malce lažje zaslužiti kruh, čeprav rezine tudi tam postajo vse tanjše.

Prav zato je še toliko bolj navdušujoča Elvisova in Jurijeva strast in predanost, da kljub nemogočim pogojem vztrajata in, kot kaže po Elvisovem drugem in Jurijevem prvem tednu na Kickstarterju, naredita presežek v globalnem merilu.

Oba projekta sta specifična, saj sta usmerjena na zelo ozek segment trga – hipstrsko skupnost. Elvisovi pinhole fotoaparati, ki jih dela pod znamko ONDU, ne bi mogli biti bolj bazični kot so: en samcat vijak, orehov les, magnetki, ki trdno držijo pokrov in lesena zaslonka, ki zahteva le nežen pomik, da se odpre in v parih sekundah je nostalgična fotografija ustvarjena. Nič pritiskov na gumb, nič digitalnega, nič odvečnega. Zgolj dovšenost oblikovalskega očesa in očarljivost ročnega dela.

ONDU

Komentar enega izmed Elvisovih podpornikov na Kickstarterju enostavno povzame, kaj je tisto, kar prepriča množico v prednaročilo njegovih kamer:

“Elvis, you and your brother Benjamin are amazing craftsmen; I love the look and vibe of this kickstarter! Admittedly I know very little about pin hole photography, but I’ve pledged none the less largely due to the passion you have that is apparent in your video!”

Musguard

Tudi Jurij je z enako strastjo kot Elvis fotoaparate, začel razvijati idealni blatnik za fixie kolesa. Poimenoval ga je Musguard. Prvi prototip je razvil že leta 2008, ko je bil na študijski izmenjavi v Milanu. Danes na Kickstarterju zbira denar, da bo končno lahko kupil večjo količino materiala v več barvah in tako zagotovil proizvodnjo po dostopnejših cenah. Blatnik je resnično dovršen, minimalističen, snemljiv in zložljiv na način, ki ga ni razvil še nihče pred Jurijem. Ves čas razvoja izdelka so blatnik testirali njegovi prijatelji iz Muslauf kolesarskega društva, ki so mu tudi v veliko podporo sedaj, ko teče kampanja.

Elvis in Jurij sta že sedaj, navkljub temu, da sta njuni kampanji še v teku, absolutno najboljša primera dobre prakse slovenskih poskusov množičnega financiranja. Kažeta ključne elemente, ki so potrebni za uspešen crowdfunding:

dovršenost izdelka,

srčnost in pristnost osebe, ki razvija projekt,

• dobro poznavanje potreb skupnosti, kateri je izdelek namenjen,

• ter sposobnost ustvarjanja zaupanja s podporniki.

Zanimivo bo opazovati nadaljnji razvoj njunih kampanj. Če bi radi izvedeli še več o tem kako sta fanta razvijala svoji kampanji pa si poglejte video posnetek pogovora v okviru Crowdfunding ZDAJ! dogodka, na katerem smo poleg pogovora z Jurijem in Elvisom pregledali dosedanje primere množičnega financiranja pri nas in naredili kratek povzetek obiska 1. avstrijske crowdfunding konference.