Crowdfunding delavnica

V četrtek 18. oktobra Slovenia Coworking s podporo projekta CCAlps organizira brezplačno delavnico za ustvarjalce inovatorje, ki razmišljate, da bi svoje projekte uresničili s podporo crowdfundinga. Spoznali boste osnove crowdfundinga in dobili praktične nasvete kako učinkovito zagnati projekte.

I. (Za)kaj crowdfunding?

Gospodarska kriza je  v Evropi in Združenih državah Amerike že vzpodbudila razvoj novih ekonomskih modelov, ki pomagajo reševati aktualne poslovne situacije.

Eden izmed teh obetavnih novih pristopov je t.i. “crowdfunding”. To je inovativen način zbiranja sredstev za omogočanje razvoja najrazličnejših projektov. Namesto, da sredstva za zagon projekta podjetnik pridobi tako, da najame kredit ali prepriča za vložek večjega investitorja, se sredstva zberejo tako, da se vnaprej določi želena vsota, ki omogoči izvedbo projekta, nato pa se denar zbira v obliki prednaročil končnih potrošnikov. Zbiranje sredstev se lahko izvaja v živo, najlažje pa prek crowdfunding platforme, kjer se lahko doseže globalni trg. V primeru, da se zbere želena količina sredstev gre projekt v izvedbo, sicer pa mora podjetnik idejo bodisi opustiti ali najti drugačen vir financiranja.

II. Prednosti crowdfundinga

Prednosti crowdfundinga so številne, bistvene tri pa so:

  • mlada podjetja ali posamezniki, ki  so iz vidika bank kreditno manj sposobni, manjka pa jim tudi poslovnih povezav, da bi navezali stike z večjimi investitorji, tako dobijo možnost, da dejansko uresničijo projektne ideje;
  • kupci s podporo ali nepodporo projekta pokažejo rezultate dejanskega testiranja ideje na trgu, nekaj kar je absolutno učinkovitejše kot hipotetično, “laboratorijsko” trženjsko raziskovanje, poleg tega projekt preskoči nacionalne meje, ampak takoj nastopi na globalnem trgu;
  • s podporo nacionalnemu projektu se pomaga lokalnemu gospodarstvu, saj se tako npr. projekti izvajajo v slovenskih proizvodnih obratih.

III. Namen delavnice

  1. udeležencem dati znanja in spretnosti, ki jim bodo vzpodbudile, da bodo začeli resneje razmišljati o opciji tovrstnega financiranja za lastne projekte
  2. oziroma tistim, ki so že pred lansiranjem crowdfunding kampanje pomagati, da bo le-ta kakovostneje pripravljena in bo imela večje možnosti, da bo zbrala zadostno sredstev.

IV. Program delavnice

Udeleženci delavnice bodo spoznali:

  1. koncept crowdfundinga: dosedanji razvoj, prednosti, priložnosti, ovire in nevarnosti
  2. različne oblike crowdfundinga (zbiranje sredstev v živo in prek različnih platform) ter podrobno spoznali delovanje in pravila dveh delujočih mednarodnih crowdfunding platform
  3. različne dobre (vzorčne) crowdfunding projekte iz tujine
  4. že obstoječe slovenske crowdfunding primere, izzive in koristne nasvete na podlagi njihovih izkušenj.

V. Kdo se lahko prijavi?

Na delavnico ste vabljeni ustvarjalci, ki delujete na najrazličnejših poljih kreativnih industrij: arhitektura, oblikovanje, industrijsko oblikovanje, socialno podjetništvo, IT, fotografija, turizem, vizualna in uprizoritvena umetnost, glasba, novinarstvo, modno oblikovanje, …

Število mest na delavnici je omejeno na 15. Prijave na delavnico se bo zbiralo do srede,  17. oktobra oziroma do zapolnitve mest. Tisti, ki se želite udeležiti delavnice pošiljite mail na eva@coworking.si in zraven pripišite vaš telefon in informacijo na katerem področju delujete oziroma kakšni crowdfunding projekti vas zanimajo.

VI. Kdo bo vodil delavnico?

Delavnico bova vodila Luka Piškorič in Eva Perčič. Ko se ne ukvarjava s coworkingom, delava v raziskovalni agenciji Memo Institut, kjer raziskujeva, predavava in vodiva najrazličnejše razvojno trženjske projekte.

VII. Trajanje in lokacija delavnice

Delavnica bo v četrtek 18. oktobra od 10.00 do 14.00. Lokacija je Kino Šiška, 1. nadstropje.

Prijavite se čim prej, ker je že zdaj kar veliko zanimanje! Se vidimo! 🙂

 

Dogodek podpira Regionalna razvojna agencija Ljubljanske Urbane regije v okviru projekta CCAlps in Regionalnega centra kreativne ekonomije.