Coworking konferenca 2011

Berlinu, evropski prestolnici coworkinga, se je med 3. in 5. novembrom 2011 odvijala druga evropska coworking konferenca. Pritegnila je tudi številne udeležence iz ZDA, Južne Amerike, Azije in Bljižnega vzhoda.

Med 220 udeleženci so prevladovali upravljalci coworking prostorov in skupnosti, načrtovalci in svetovalci pri razvoju coworking okolij, predstavniki kreativnih industrij in raziskovalci. Udeležba predstavnikov iz gospodarstva in nekaterih lokalnih vlad evropskih držav pa priča o tem, da so tudi ti, nadvse pomembni partnerji in potencialni souporabniki coworking prostorov, že prepoznali pomembno družbeno in gospodarsko vlogo coworkinga ter priložnosti, ki jih ponuja.

Na konferenci smo med drugim obravnavali rezultate prvih raziskovalnih študij o coworkingu in rasti neodvisne delovne sile, primere implementacije coworkinga v različne kontekste, analizirali in izboljševali smo poslovne načrte za coworking prostore ter iskali priložnosti za sodelovanje z gospodarstvom in državnimi institucijami.

Konferenca je ponudila tudi izjemno priložnost za izmenjavo izkušenj o gradnji in upravljanju coworking skupnosti ter postavila temelje za globalno medsebojno povezovanje in sodelovanje skupnosti.

Coworking lahko postane najpomemnejši trend, ki bo zaznamoval naslednje desetletje, po zaključku konference ugotavlja njen inciator in so-organizator, Jean-Yves Huwart.

 

Luka Piškorič

 

Coworking Conference http://www.coworkingconference.com/ 

Foto Stefano Borghi