CoTurneja: Nürnberg

Verjetno nisem edina, ki ob Nürnbergu pomisli na procese po drugi svetovni vojni. Da bi bilo vse skupaj še bolj stereotipno sva povsem naključno na airbnbju zbukirala sobo, ki je takoj čez cesto od znamenitega sodišča. A takoj v sosednji ulici že začutiš sodoben Nürnberg, bogato, umirjeno mesto, kjer se recesije ne zazna.

Dopoldne sva se ustavila v bivši prostorni AEG-jevi tovarni “Auf AEG“, ki je sedaj dom proizvodnjih in storitvenih podjetij ter različnih izobraževalno – kulturnih institucij. “Pošlihtanost” stavb, delavnic in okolice je skorajda preveč laboratorijska, da bi si v njej zamislili učinkovito kreativno dogajanje. Pa vendar očitno deluje – tako na področju razvoja inovativnih izdelkov, do kulturne produkcije in nenazadnje, piva.

Auf AEG

Enega izmed Auf AEG-jevih prostorov namreč naseljuje tudi varilnica piva Schanzenbräu. Kljub rosnim 8 letom delovanja (ali prav zaradi tega) uspešno osvaja mlade nemške ljubitelje piva. Ni težko ugotoviti zakaj lahko rdeče pivo navduši, res je fajn! Rdeče pa postane zato, ker se hrani v bukovih sodih.

Popoldne sva se dobila s fanti in puncami s Coworking Nürnberg. Prostor stoji povsem v centru mesta, je prvi in po enem letu še edini v tem polmilijonskem bavarskem mestu. Pogovarjala sva se s Felixom, enim izmed lastnikov ter Tobijem in Madeline, ki skrbita za krepitev skupnosti.

Coworking Nuremberg

Prostor je dejansko co-investicija različnih podjetij, ki so odprtje omogočile po principu crowdfundinga. Trenutno že iščejo večji prostor, saj po letu dni, čeprav izredno funkcionalno in prijetno opremljenih 300m2 ne zadosti več potrebam njihovih coworkerjev.

Coworking Nuremberg

Poleg stalnih miz, kavarnice in konferenčnih dvoran organizirajo različne dogodke, od izmenjave spretnosti in znanj do kulturnih dogodkov in tistih bolj družabno obarvanih. Zanimiva so t.i. “Language cafe” srečanja, ki so namenjena predvsem tujcem, ki pridejo živet v  Nürnberg z namenom, da prek poučevanja jezika navežejo stik z lokalci in se tako hitreje počutijo domače.

Coworking Nuremberg

Ni težko prepoznati, da se Nürnberška coworking ekipa res trudi. Priznavajo, da someščane ni bilo lahko prepričati, da je tovrsten način dela učinkovit, pa vendar vse bolj uspešno gradijo zaupanje. Čeprav prvotno bolj IT-jevsko usmerjeni, imajo sedaj v svojih vrstah že široko paleto kreativcev. Predvsem pa se v njihovih prostorih vse pogosteje zadržujejo tudi velika podjetja, saj  skušajo pripeljati svežino in inovativnost tudi v bolj stroge korporativne kontekste.

Želiva jim vse najboljše in potujeva naprej, na vzhod, v Leipzig!

Eva in Luka