CoTurneja: Leipzig

V mestu, ki ima bivalnih in dogajalnih prostorov dovolj za 750.000 ljudi, živi le dobrega pol miljona. To ustvarja specifične življenjske pogoje in privlačno dogajalno klimo. Leipzig ni in noče biti Berlin. Prav izvirnost pa ti dve mesti dela tako sorodne, tako samosvoje.

Ogromne zapuščene tovarne naseljujejo kreativci. Plačujejo po 1 eur/m2 za neogrevane prostore, za 4 eur/m2 pa se dobijo prenovljeni poslovni prostori za katere se pri nas zaračunava 14 eur/m2 in več.

Tapetenwerk.de je bivša tovarna tapet, danes pa stičišče različnih ustvarjalcev. Na 6000m2 so od leta 2007 vzpostavljene delavnice za umetnike, arhitekturni biroji, bistro, knjigoveznica, galerija, celo izdelovalnica in prodajalnica longboardov in res simpatičen coworking Raumstation. Sprejela naju je Jana, lastnica, sicer arhitektka, ki si je že dolgo pred Tapetenwerk projektom želela ustvarjati v takšni skupnosti. To je povsem privatno financiran projekt zagona kreativnih industrij.

Tapetenwerk Leipzig

Tapetenwerk Leipzig - Cantine

Raumstation coworking Leipzig

Raumstation coworking Leipzig

Prostori so impresivni, nostalgično industrijski. Zaradi strogih in rigidnih nemških predpisov je tako Tapetenwerk kljub odlični prenovi na meji dovoljenega. Dejansko pa je odličen primer kako zapuščenim industrijskim obratom vdihniti novo življenje ter posredno tudi večjo kakovost soseski.

Nedaleč stran od Tapetenwerka sta še dva tovarniška kompleksa z novo funkcijo. Spinnerai, nekoč predelovalnica bombaža, ima danes prek 70.000 m2 funkcionalnih površin namenjenih različnim kulturnim dejavnostim in bivalnim ateljejem za umetnike.

Spinnerei Leipzig

Spinnerei Leipzig

Spinnerei Leipzig

Spinnerei Leipzig

Spinnerei Leipzig

Spinnerei Leipzig

Westwerk, bivša predelovalnica kovin pa je še v procesu prenove. Zaenkrat so nekateri prostori brezplačni, vendar neogrevani, ponekod tudi vlažni. Navkljub manj prijaznim pogojem pa je tudi tu delujejo perspektivni ustvarjalci. Vsekakor odštekan plac.

Westwerk Leipzig

Vendar Leipzig je vse več kot le kup zanimive arhitekture. Zanimivega ga delajo predvsem ljudje. Izredno veliko je mladih. Domačini se selijo nazaj iz Berlina, zaradi boljše kakovosti življenja, navkljub dejstvu, da težko dobiš službo. Vendar se znajdejo.

Tu živijo koncepti crowdfundinga, ko ljudje namesto korporacij financirajo razvoj dobrih projektov. Vse več je co-housinga, ko več družin skupaj kupi večjo hišo in jo prenovi. Na dvoriščih in ulicah kreativnih četrti živi prodaja iz druge roke, med pop-up trgovinicami pa se najdejo tudi različni unikatni ročni izdelki od izvirnega pohištva do krasnih biciklov s prikolicami in ročno narejenih čevljev.

Leipzig

Leipzig ima že od nekdaj aktivistično atmosfero. Je najmočnejše univerzitetno in založniško mesto nemškega vzhoda. Ravno šestmesecev trajajoči protesti v Leipzigu so odigrali ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu. In tudi danes se zdi, da Leipzig kaže inovativne modele kako prek novih ekonomskih konceptov kljubovati recesiji. Zagotovo mesto v katerega se je vredno vračati!

Eva in Luka