CoTurneja: Hannover in Kassel

Počitnice so terjale svoj davek, tako, da so vtisi s Hannovra in Kassla napisani šele po številnih nenemških poletnih dogodivščinah. V Hannovru sva se ustavila pri prijateljih v coworkingu Edelstall, v Kasslu pa sva prvič obiskala Documento. Škoda bi bilo, da bi te zanimive vtise CoTurneje zaradi lenobe izpustila.

Luka je lansko leto na berlinski coworking konferenci spoznal simpatične fante, ki so  vzpostavili prvi Hannoverski coworking prostor in povabili so naju, da jih spotoma prideva obiskat. Njihov plac Edelstall, ki bi ga lahko prevedli kar v “lepo štalco”, je resnično topel in prijazen, takšni kot so oni. Odprt je dobro leto in povsem zaseden, tako da razmišljajo o večjem prostoru v katerem bi lahko imeli tudi manjšo delavnico za eksperimentalne oblikovalske projekte.

Preden so ga odprli so v njem priredili zabavo za vse zainteresirane coworkerje in prijatelje ter tako pri opremljanju prostora upoštevali njihove predloge in ideje. Veliko opreme so naredili kar sami in kosi, ki jih imajo so res super. Njihove luči so tako našle že kar nekaj kupcev.

Poskrbeli so za najmanjše detajle – med drugim je impresiven njihov profesionalni aparat za kavo. Imajo tudi prijatelja, ki je doktoriral s kavnih mešanic, in ker ima tudi sam kavarnico, tudi njim dostavlja odlične kave, ki jih sam nabavlja v Južni Ameriki in Afriki.

Edelstall Coworking

Edelstall Coworking

Edelstallova ekipa je izredno sodelovalna tudi navzven. Tako so skupaj z Betahaus  pomagali vzpostaviti sejmski coworking prostor na letošnjem CeBITu. Med drugim so soustvarjali korporativni coworking prostor Modul57 za TUI potovalno agencijo, ki ima v Hannovru glavni sedež. To je pol odprti coworking prostor, primarno zasnovan za TUI uslužbence z namenom ustvarjanja boljših delovnih pogojev, v njem pa lahko delajo tudi zunanji coworkerji.

Po kratek obisku Hannovra, sva nadaljevala pot v Kassel na težko pričakovano Documento. Velik problem Nemčije je, da redko naletiš na odprta omrežja, tako da je spletno udejstvovanje kar otežkočeno. Če se ne bi redno ustavljala v coworking prostorih, bi imela kar nekaj težav, predvsem z rezervacijo nadaljnjih nastanitev na airbnb. Največjo wi-fi stisko sva doživela prav v Kasslu, kjer razen zanemarjenega cyber-cafeja (brez wi-fija) ni bilo nobenega interneta. Iskala sva ali imajo tudi v Kasslu morda kakšen coworking prostor in seveda sva ga našla.

V WOK-u (Work Oase Kassel) sta naju sprejeli prijazna lastnica in njena sodelavka, ki sta starejši gospe, ki sta se prej ukvarjali z andragoškim poučevanjem. Nad vzpostavitvijo prostora ju je navdušil lastničin sin, ki ima pod prostorom svoj glasbeni studio. Visoko kakovostno opremljen prostor je bil zanimiv tudi zato, ker je lastnica strastna zbiralka starih kovinskih škatlic v katere so včasih shranjevali bonbone, kavo, piškote in druge dobrote. Ravno v času najinega obiska je vzpostavljala novo razstavo in sicer škatlice z ilustracijami pravljic bratov Grimm, ki sta živela in ustvarjala na področju Kassla. Obisk ni bil koristen le zaradi interneta, ampak predvsem zato, ker sva dobila koristna priporočila kako najboljše začeti obisk Documente, zopet pa sva spoznala tudi izredno fajn ljudi, s katerimi sva se naslednji dan podružila tudi na večernem pikniku.

Coworking Kassel

Coworking Kassel

Documenta je 100 dnevna razstava sodobne umetnosti, ki se zgodi na vsakih 5 let. Prvo je postavil Arnold Bode že leta 1955 s primarnim namenom, da prebivalcem Kassla razširi obzorja. Danes ena največjih svetovnih razstav sodobne umetnosti navdušuje s kakovostjo predstavljenih del, pa tudi s količino, saj jo je v dveh dneh skorajda nemogoče v celoti pogledati. Na lastne oči in ušesa pa sva se prepričala tudi, da so domačini posvojili razstavo (med drugim so uspešno crowdfundali enega izmed umetniških projektov), saj je poleg tega, da je Kassel tehno prestolnica Nemčije in mesto bratov Grimm, Documenta ključni gradnik identitete tega mesta.

Večinoma družbeno odgovorna umetnost je predvsem izpostavljala alternativne koncepte kapitalizmu: od časovnih bank, do cohousinga, do lokalne samooskrbe in reciklaže. Documenta je bila zanimiv zaključek najinega potovanja prav zato, ker je vse praktične vtise s poti, zaokrožila z umetniškim pogledom na globalno problematiko netrajnostnih ekonomskih sistemov in v razmislek ponudila tudi številne rešitve.

Documenta 13 Kassel

Documenta 13 Kassel

Documenta 13 Kassel

Documenta 13 Kassel

 

Nemčija že kaže modele kako preživeti, delati in sodelovati na drugačne načine, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. Dokazuje tudi, da so novi koncepti lahko učinkoviti – zahtevajo le premik od samozadostne indvidualnosti do zaupanja in sodelovanja v skupnosti. Najino potovanje je bilo res polno navdušujočih vtisov, zagotovo najbolj koristno preživetih 14 dni tega poletja.

Sicer pa s koncem poletja prihaja čas, da se spet začnemo srečevati v Šiški. Točen septemberski coworkerski urnik sledi kmalu. Se že veselimo ponovnega snidenja!:)

Eva in Luka

P.S: Za tiste, ki še niste uspeli, priporočava branje tudi ostalih postankov na CoTurneji: Nürnberg, Leipzig, Dessau in Berlin!