CoTurneja: Dessau

Coworking ima dolgo zgodovino in kratko preteklost. Termin coworking je v rabi le zadnjih nekaj let, vendar pa so številni fantje in dekleta coworkali že dolgo pred nami. Dokaz je Bauhaus šola, danes Bauhaus Dessau Foudation, center za raziskovanje, poučevanje in eksperimentalni dizajn, nedaleč stran od Leipziga.

Bauhaus šola je delovala najprej v Weimarju, nato v Dessau in nazadnje v Berlinu med leti 1919 in 1932. Nato so jo nacisti zaradi napredne, kritične misli, ukinili. Ustanovljena je bila z vizijo celostnega povezovanja različnih panog umetnosti in z namenom ustvarjanja Gesamtkunstwerka – totalnega umetniškega dela.

Ključna metoda poučevanja so bile delavnice, ključni cilji pa povezovanje umetnosti, obrti in tehnologije. V Dessau so med drugim na ogled res zanimivi predmetniki, ki so jih že pred devedesetimi leti strinili v infografike. Medtem, ko so bili osnovni predmeti vezani na polje dizajna, arhitekture in obrti, so študenti med drugim imeli tudi ure sociologije in Gestalt psihologije ter osnove oglaševanja. Med študenti pa je bila kar četrtina deklet.

Bauhaus je spodbujal ideje kolektivne in vključevalne družbe ter sodelavnost med različnimi profili nadarjenih ustvarjalcev. Največja brezčasna vrednost Bauhausa pa je, da je industrijske metode, ki so bile v prvi svetovni vojni uporabljene za destrukcijo, uporabljal za izboljševanje življenja ljudi.

Prav zato ni presenetljivo, da po skoraj 100 letih Bauhaus še vedno inspirira in navdušuje – tako umetnike, arhitekte, oblikovalce ter druge najrazličnejše profile kreativcev, ki iščejo kakovostne in trajnostne modele ter metode za oblikovanje boljšega sveta in nenazadnje daje tudi številne namige kako graditi učinkovite ustvarjalne skupnosti in prostore.

Eva in Luka

Bauhaus infographic