Anselma + Paul Malina

Coworking prostori so lahko takšni in drugačni, eden izmed bolj posebnih je zagotovo Anselma. V starem mestnem jedru Ljubljane je coworking šiviljska delavnica, s popolno šivljisko opremo. Imajo tudi tečaje šivanja. Nadsuper pa je projekt Paul Malina, ki je prazaprav šivljiski start up arhitekte Tine Hočevar.

Že pred časom sem na nekem rojstnem dnevu spoznala Tino in zaklepetali sva se o izdelovalnici Anselma, katerega duša je še ena arhitektka Ana Malalan. Anselma je bila ustanovljena z željo mestu oziroma večinoma Ljubljanskim modnim ustvarjalkam ponuditi prostor kjer si lahko stvari izdelajo same ali pa se naučijo postopkov izdelave.

Anselma + Paul Malina

Tinin projekt Paul Malina pa izhaja iz njenega uvida, da pogosto punce, ki znajo šivat, tega ne počnejo, ker imajo težave z iskanjem inovativnih krojev ter z njihovim izrezovanjem, izbiro primernega blaga, s pravilnim zaporedjem korakov, … Tako obupajo in potisnejo svoj šivilski stroj v kot. Da temu ne bi bilo več tako, je Tina ustvarila Paul Malino, projekt, ki bo zagotovo marsikateri stroj spet spravil v pogon, saj že samo pogled na ličen paketek kar kliče k ustvarjanju.

Paul Malina: Parka Padalka

Sama nimam šiviljskega stroja, niti nobenih izkušenj s šivanjem. No, vsaj pred prejšnjo sredo jih nisem imela, ko sem se udeležila Paul Malininega tečaja šivanja “Parke Padalke”. Ob pol šestih me je v Anselmi pričakal zgornji paketek, s trenerko Tino in še tremi soborkami, med katerimi dve nisva imeli nikakršnih izkušenj s šiviljskimi stroji.

Začele smo s kavo in pregledovanjem vsebine paketka – barve smo zbrale že poprej. Ker nisem še nikoli sešila niti centimentra na šiviljski stroj sem najprej 5 minut vežbala na koščku odpadnega blaga, nato pa kar hop na šivanje žepov. Ko sem premagala strah, da nimam tako kot na računalniku “undu-ja”, sem šla v akcijo, vsake toliko časa prepustila popravke Tini, drugače pa šivala, likala, buckala in kramljala z mojimi šivilskimi kompanjonkami.

šivanje

Čeprav smo bile vse štiri različih velikosti in oblin, so kroji, ki jih za Paul Malino zasnuje Tina takšni, da so univerzalni, prilagajajo se vsem. Pred Parko Padalko, je poleti pripravila Paul Malina torbo, najverjetneje pa bo naslednje Paul Malina krilo. Vrednost njenih paketkov ni le v tem, da so izbrani kakovostni materiali in da je veliko premisleka vloženo v to, da so tako kroji kot navodila čim bolj enostavna, ampak tudi zato, ker gre resnično za inovativne in unikatne oblikovalske kose oblačil in dodatkov.

Moja Parka Padalka je, ko se je že bližala noč, ubrala malce svojo pot, pa ne po nesreči, ampak ker je bilo dovolj blaga za improvizacijo. Nameste jakne, sem ugotovila, da je lahko moj kroj malce daljši in tako na koncu naredila nekakšen sodobni kimono, ki se še vedno tako bolj oddaljeno japonsko spogleduje s Parko Padalko, no vsaj s padalskim dodatkom.:)

Parka Padalka

Parka Padalka

Moje doživetje Anselme in rokoborba s Parko Padalko je bila super. Sedaj, če ne drugega, si bom zagotovo upala sešiti vsaj preobleko za blazino. Preden pa si naročim novo čarovnijo iz serije Paul Malina na dom, pa bom zagotovo še kakšenkrat šivala na treningu s Tino.

Tako kot se vse prevečkrat besedo start up povezuje z bolj IT poljem, se coworking prostor vse prevečkrat vidi le kot klasično pisarno. Skupaj Anselma in Paul Malina dokazujeta, da je lahko coworking prostor in start up še marsikaj drugega, najrazličnejša perspektivna ustvarjalnost.

Paul Malino in Anselmo pa lahko spremljaš tudi na Facebooku …

Ker je bila z nami tudi psihoterapevtka Tina Bončina, pa lahko, če vas zanima še kakšna druga perspektiva enake izkušnje, njen terapevtski vtis preberete tukaj. Od Tine Hočevar pa Paul Malina zapis dogajanja pa tukajle.

 

Eva